Julkaisumme ja muita virikkeitä mielekkääseen työhön

PODCAST

Podcast Käytänteet ja mielekäs työ (20.8.2018). Keskustelemassa Valtaamon Elina Henttonen ja Seymour Consultingin Laura Karjula ja Pekka Enroth – lue myös keskustelua tiivistävä blogijuttu.

KIRJOJA

Mielekästä työtä ja työelämää käsittelevää kirjamme Työelämän Toisinajattelijat: Vallataan tilaa mielekkäälle työlle (Gaudeamus, 2015) on saatavilla kirjakaupoissa ja kustantajamme verkkokaupassa.  

“Työelämän toisinajattelijat on rohkea ja innoittava kirja. Sitä lukiessa tunteet palavat. Kirjan viesti on, että valtavirtaa voi vastustaa!” – Päivi Koivuniemi, Tieto & Trendit 1/2016, s. 82-83.

“Teorian ja käytännön selkeä ja rytmikäs yhdistäminen toimi. Ahmin kirjan kuin ruotsalaisen dekkarin.” – Satu Pelttari, Fakta helmikuu 2016, s. 53.

“Kirja on erittäin ajankohtainen ja tärkeä. Siinä tarjotaan kaivattu vaihtoehtoinen näkökulma työn mielekkyyteen ja sen edistämiseen. (…) Työelämän toisinajattelua on helppo suositella kenelle tahansa.” – Anu Järvensivu, Aikuiskasvatus 1/2016, s. 57-58.

“Havainnollisesti ja inspiroivasti kirjoitettu Työelämän toisinajattelijat rohkaisee koulutettuja ja sivistyneitä ihmisiä lähtemään samalle epävarmalle mutta antoisalle tielle.” – Pekka Wahlstedt, 2016, Tiedetoimittaja

“Työelämän toisinajattelijoita ei akateeminen jargon vaivaa, ja kirja puhuttelee niin akateemisia kuin tavallisiakin työntekijöitä.” – Pekka Wahlstedt, Aikalainen 1.10.2015.

“Kirjan tavoitteena on auttaa nykytyöelämästä kärsiviä tunnistamaan työelämän huonoja käytäntöjä, löytämään vertaistukea ja yhdessä luomaan uudenlaisia työkäytäntöjä.” – Tuula-Maria Ahonen, Acatiimi 7/15.

“Työ kaipaa ‘tuunausta'” – Anu Haapala, Talouselämä 39/2015.

 

The Oxford Handbook of Diversity in Organizations on Elinan yhdessä Regine Bendlin, Inge Bleijenberghin ja Albert Millsin kanssa toimittama työelämän moninaisuutta käsittelevä laaja teos (Oxford University Press, 2015 ja pehmeäkantinen painos 2017). 

“This is a worthwhile handbook for diversity researchers and students, and it unquestionably should be placed on our office shelves to be used regularly. It is rooted in a well-established field, and it succeeds in avoiding a superficial, one-dimensional view while providing an extensive overview of both micro and macro perspectives on diversity.” – Varda Wasserman, Organizations Studies, Vol. 38(3-4), 561-567.  

BLOGEJA

Valtaamon Kolmas tila -blogissa tarkastelemme työelämän käytäntöjä ja jaamme niihin liittyviä oivalluksia.

Huippuyliopistoblogia kirjoitimme työskennellessämme vielä yliopistossa. Blogissa pohdimme kriittisessä hengessä mielekkään akateemisen työn edellytyksiä ja yliopistojen muutosjohtamista.

Yhdessäluomisen blogin neljän jutun sarjassa Elina kuvaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -hanketta, pohtii kuinka voisimme kehittää (työ)yhteisöjämme vaalimaan ja kasvattamaan tulevaisuuden tietoisia toimijoita, kuvaa askelia tietoisen toimijuuden harjoittamisessa ja kertoo yhdessäluomisen ilosta ja tulevaisuuden taidoista

Liikesivistysrahaston stipendiblogissa Kirsi kertoo kolmessa jutussa mielekkään työn tutkimushankkeestamme: Uskalletaan välittää, Tuunareiden vallankumous ja Vastatarinoita työelämään

Muutoksentekijöiden blogin vierailijapuheenvuorossa kannustamme tarttumaan itsensä johtamisen sijaan työelämän ja työpaikkojen käytäntöihin.

Ekonomien Blogin vierailijakirjoituksessa kyseenalaistamme työelämän oravanpyörän ja etsimme polkuja mielekkään työn lähteille. 

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan Urablogin vierailijakirjoituksessa pohdimme työn mielekkyyttä ja sen vaalimista.

ARTIKKELEITA

Tilaa mielekkäälle työlle, Aikuiskasvatus, 2014, 34(1), 17–28

HR, identiteettityö ja ammatillinen eetos, Työn tuuli 2/2013: 7–18

VALTAAMO MEDIASSA

Voittajia ovat ne, jotka osaavat yhdistää pisteitä. Tunnelmia Varsinais-Suomen Kumppanuusseminaarista, Kumppanuusfoorumi.fi (19.6.2018).

Kestävää kasvua tulevaisuuden taidoilla. Yhdessäluovan palvelumuotoiluhankkeen tuloksia, Tiedon silta (16.5.2018).

Työkulttuuria voi muuttaa joukkovoimalla. Huomio yksilöstä työelämän rakenteisiin, Ainamedia (Kupla 2/2018).

Työstä voi muokata motivoivaa. Työn tuunauksesta, mielekkyydestä ja hyvinvoinnista, Ekonomilehti (Tammikuu 2018, s. 34-35). 

Minimalismilla merkityksellisyyttä ja mielenrauhaa? Minimalismin suhteesta työn mielekkyyteen, Tutkain (22.12.2017).

Mitä kuuluu apurahatutkijan työhyvinvointiin? Ajatuksia mielekkäästä työstä apurahansaajien näkökulmasta, Acatiimi (6/2017). 

Työhyvinvointia (apuraha)tutkijoille. Vinkkejä työhyvinvointiin. Helsingin yliopiston tieteentekijät ry:n jäsenlehti (3/2017, s. 8-11).

Muutokset kuormittavat – näillä vinkeillä lisää mielekkyyttä työhön. Kuinka pitää työ mielekkäänä paineista huolimatta, OAJ.fi (Uutiset 19.11.2016).

Työn tuunaus ei yksin riitä. Miksi työelämän kehittämisessä tulee avartaa näkökulmaa yksilökeskeisestä tuunauksesta käytäntöjen muuttamiseen? Talouselämä, Tebatti (10.7.2016). 

Mitä tapahtui downshiftaukselle? Kohtuullistamisesta, Helsingin Sanomat (26.5.2016). 

Työelämäopas on heppoinen oikotie. Työelämän self help -oppaista, Souli (21.3.2016). 

Ekonomien naistenpäivän teemana työn mielekkyys. Tunnelmia Suomen Ekonomien naistenpäiväkiertueelta, Ekonomi-lehti (8.3.2016). 

HR:n viesti ei mene perille. Henkilöstöjohtamisen sukupuolittumisesta, Talouselämä (26.12.2015). 

Tilaa mielekkäälle työlle. Mielekkään työn tutkimushankkeestamme, Ympäristöasiantuntija (4/2015).

Unohda sankaritarinat: Downshifting on sittenkin vain harvojen herkkua. Oravanpyörästä pudottautumisesta, Suomen Kuvalehti (22.11.2015, lukeminen vaatii lehden digitilauksen). 

Työelämän pieniä käytäntöjä tarkastellen kohti mielekästä työtä. Arja Parpalan kirjoittaa kehittämisotteestamme Ekonomien Blogissa (21.10.2015). 

Ei, et ole oman työsi supersankari. Näkemyksiä mielekkäästä työstä, Taloussanomat (23.8.2015). 

Toisintekeminen kyseenalaistaa kiireen ideologian. Elisa Hub (23.5.2015).

Intohimotyö – tämä jos mikä ahdistaa. Miksi puhumme mielummin mielekkyydestä kuin intohimosta? Taloussanomat (9.2.2015). 

MIELEKKÄÄN TYÖN HANKKEEN GRADUT

Labor, Amor, Vincit (2015). Mira Ylén tutkii ohjaamassamme gradussa etnografisesti, kuinka ohjelmistotalon käytännöt mahdollistavat ammatillista toimijuutta. Gradu voitti Henry ry:n Vuoden paras HR-gradu-palkinnon vuonna 2015.

Yhdessäluomista yksilöllisesti? (2014) Roosa Välimäki tutkii ohjaamassamme gradussa työelämävalmentajien työtä diskursiivisella otteella.

Tavanomaisesta toisin opiskeluun (2014). Janina da Silva tutkii ohjaamassamme gradussa, kuinka vakiintuneita opiskelukäytänteitä voidaan haastaa.

Lumoavan Lumon jäljillä (2014). Johanna Kiesiläinen-Riihelä tutkii ohjaamassamme gradussa työntekijöiden ja työkäytäntöjen merkitystä uusien työtilojen käyttöönotossa.

AIEMMAT TIETEELLISET JULKAISUMME 

Julkaisulista 1995-2014