Kolmas Dialogilaboratorio kokoontui pohtimaan, mihin johtajuutta tarvitaan. Dialogilaboratorio on dialogin vetämiseen koulutettujen asiantuntijoiden tiimi. Päivätyötämme teemme eri aloilla, mutta meitä yhdistää tarve tuoda ihmisiä yhteen luomaan yhteistä ymmärrystä ajankohtaisista ilmiöistä dialogin keinoin. Aiemmin olemme pohtineet mielekästä työtä ja tutkimustiedon ja kokeilujen hyödyntämistä päätöksenteossa. Seuraavaksi tartumme biotalouden aihepiiriin ja uusiin työelämäaiheisiin.

***

Mistä on hyvä johtaminen tehty?

Sokerista, kanelista, etanoista vai sammakoista?

Sanoimme: vastuunkannosta, kokonaiskuvasta, tukemisesta ja mahdollistamisesta. Organisaation perustehtävän ymmärtämisestä, sen mukaisista linjauksista ja asioiden edistämisestä. Kaiken ytimestä: kyvystä ja halusta ymmärtää toisia ihmisiä.

Mutta kas, johtajatkin ovat ihmisiä. Vuorokaudessa samat tunnit, vaan harteilla aika paljon. Jos meitä on uskominen, pitäisi ymmärtää yhtä sun toista, mutta kyettävä johtamaan vaikkei niin ymmärtäisikään. Tässähän alkaa vallan tuntemaan myötätuntoa!

Itseäänkin pitäisi johtaa, rooliin ja asemaan katsomatta. Verkoistoissa, kaikessa mitä teemme, kaikessa missä olemme mukana. Onneksi (itsensä)johtaminenkin on taito, jota voi opetella. Vaikkei aina onnistuisi, niin tärkeintä on löytää halu oppia, itsestä ja toisista.

Itseohjautuvuusko sen selittää, miksi toisia tarvitsee johtaa enemmän, toisia vähemmän, joitakin jopa käskeä? Mutta ei yksi toista parempi. Ihmiset ja toimintaympäristöt ovat erilaisia, ja kuinka löytyisikin jokaiselle omanlaisensa ote parhaimpaansa pääsemiseksi.  

Kuinkas sitten kävikään, dialogin kanssa? Yhden mielestä puhuimme hyvästä ja toisen mielestä huonosta johtajuudesta. Vastakkainasettelujakin syntyi, ei keskustelijoiden, vaan johtajien ja johdettavien, voitontavoittelijoiden ja maailmansyleilijöiden, ja hyvän ja huonon johtajuuden välille. Sulassa sovussa ja yhdessä oivaltaen.

Taidot karttuvat, yhdessä kokeillen. Ei kiirettä, ei ratkaisuihin syöksymistä. Vaikeita paikkoja, itsemme hillinnässä. Sanoja oikeille asioille. Kysymistä sanomisen sijaan.

Henkireikä arjen kiireessä, nämä dialogimme!